... / ... / ... / ... / 2014-10 / Geboortecentrum: al 3.650 bevallingen

Geboortecentrum: al 3.650 bevallingen

Het Geboortecentrum Sophia vierde onlangs z’n vijfde verjaardag. ‘Het is een veilige haven, waar vrouwen in alle rust kunnen bevallen en verblijven.’

Verderop
“De afgelopen vijf jaar zijn zo'n 3.650 vrouwen hun bevalling gestart in het Geboortecentrum Sophia”, vertelt directeur dr. Hanneke de Graaf. De bevalkamers zijn voorzien van een bad, en ook is er apparatuur voor lachgas, een pijnbestrijder. De eigen verloskundige begeleidt de bevalling, maar als er complicaties zijn, is de vrouw in mum van tijd op de afdeling Verloskunde, even verderop in de gang.

Vaders
Tot nu toe hebben zo'n 7.000 vrouwen hun kraamtijd in het Geboortecentrum Sophia doorgebracht. De vaders, en eventuele kinderen, mogen er de gehele periode bij zijn. Gemiddeld verblijft een vrouw er drie dagen. De Graaf: “Er was hier pas een vrouw bevallen, die zei: ‘Ik wil geen kinderen meer, maar zou hier nog heel graag een keer terugkomen!’"

Bijdrage
Het verblijf kost de aanstaande moeder € 32,80 per dag. “We zien hier met name twee groepen vrouwen: hoogopgeleid en uit goede milieus, en vrouwen uit achterstandswijken”, zegt De Graaf. “Die laatste groep kan de eigen bijdrage niet altijd betalen. Daarom hebben wij een fonds opgericht, waarin het geld gaat dat we krijgen voor het afnemen van navelstrengbloed bestemd voor onderzoek. Dat budget kan de kosten dekken van deze groep.”

Mickey
Op 2 oktober vierde het centrum het vijfjarig bestaan. Voor de ouders die de afgelopen vijf jaar in het Geboortecentrum Sophia verbleven en hun kinderen, was er een feestelijk programma, met als hoogtepunt het bezoek van de échte Mickey en Minnie Mouse uit Disneyland Parijs. ’s Middags werden er honderden ballonnen opgelaten en was er een symposium. 

Geboortecentrum 5 jaar

Geboortecentrum 5 jaar

Geboortecentrum 5 jaar

Geboortecentrum_5jaar

Geboortecentrum_5jaar


gepubliceerd: 30 oktober 2014.

Deel deze pagina: