... / ... / ... / ... / Augustus 2012 / Gedragsproblemen peuters die veel tv kijken

Gedragsproblemen peuters die veel tv kijken

Kinderen die tussen hun tweede en derde levensjaar overmatig televisie kijken, ontwikkelen vaker gedragsproblemen dan kinderen die met mate of geen televisie kijken. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Peutercommunicatie

Het probleemgedrag uit zich in agressie, overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid.

Groter risico
Vooral als kinderen al moeilijk gedrag vertonen wanneer zij veel tv kijken, wordt het risico groter dat de gedragsproblemen aanhouden. Onderzoekers van het Erasmus MC publiceren hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Peuterleeftijd
Marina Verlinden van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC-Sophia heeft het onderzoek uitgevoerd: "Het was al bekend dat overmatige blootstelling aan televisie gedragsproblemen veroorzaakt bij kinderen van schoolgaande leeftijd, maar dit was nog niet uitgebreid onderzocht op peuterleeftijd."

Voor het eerst
Verlinden: "Wij hebben nu aangetoond dat aanhoudend hoge blootstelling aan televisie al op jonge leeftijd leidt tot gedragsproblemen. Belangrijker nog, wij hebben voor het eerst aangetoond dat veel tv kijken ertoe kan leiden dat al bestaande gedragsproblemen aanhouden. Daarom moeten ouders al op peuterleeftijd voorkomen dat hun kinderen overmatig tv kijken."

Generation R
Het onderzoek is onderdeel van Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van tienduizend Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.

Lees meer in het persbericht van het Erasmus MC.

gepubliceerd: 8 augustus 2012.

Deel deze pagina: