... / ... / ... / ... / Februari 2012 / Risico op beroerte bij oudere mannen gedaald

Risico op beroerte bij oudere mannen gedaald

In de afgelopen twintig jaar is de kans dat mannen op latere leeftijd een beroerte krijgen met meer dan 30% gedaald. Bij vrouwen van dezelfde leeftijd is dit risico gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van Renske Wieberdink, waarop zij donderdag 1 maart promoveert.

bejaarde manNederlanders ongezonder
Uit het onderzoek van Wieberdink blijkt dat Nederlanders ongezonder zijn geworden, waardoor een hoge bloeddruk en overgewicht meer voorkomen dan in de jaren ’90. Artsen schrijven vaker medicijnen voor, zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers, om de kans op een beroerte te verlagen. 

Minder roken
Opvallend is dat bij mannen van 55 jaar en ouder de kans op een beroerte met een derde is afgenomen, terwijl het risico bij vrouwen hetzelfde is gebleven. Renske Wieberdink: “Een mogelijke verklaring hiervoor is dat artsen bij mannen alert zijn op de gevaren, terwijl zij bij vrouwen geneigd zijn het risico te onderschatten. Een gunstige ontwikkeling is dat mannen in de afgelopen jaren minder zijn gaan roken.”

Afvoerende vaatjes
Wieberdink deed ook onderzoek naar andere factoren die samenhangen met het risico op een beroerte. Een hiervan is maculadegeneratie, waarbij het centrale zicht wordt aangetast. Ouderen met een ernstige vorm van deze aandoening hebben een grotere kans op een hersenbloeding.

Wijk Ommoord
Wieberdink maakte gebruik van ERGO (Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek), een van de grootste epidemiologische studies in de wereld. Dit Erasmus MC-onderzoek bestudeert 15.000 45-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord.

Meer weten? Lees het Erasmus MC-persbericht.

gepubliceerd: 29 februari 2012.

Deel deze pagina: