... / ... / ... / Ziektebeelden / Glomustumor

Glomustumor

Nieuwe behandeltechnieken

  

Glomustumoren zijn (meestal) goedaardige gezwellen gelegen in de halsregio. Zij komen vaak voor in bepaalde families met een genafwijking. In de regio Rotterdam komen dit soort gezwellen relatief vaak voor en het is daarom niet verwonderlijk, dat binnen het Erasmus Medisch Centrum veel ervaringen is met de behandeling van glomustumoren. Glomustumoren zijn vaatrijke gezwellen die hormonaal aktief kunnen zijn, meestal gelegen tussen de twee grote slagaders in de hals, maar zij kunnen ook hogerop voorkomen en zelfs tegen het schedeldak aanliggen.

Vorig jaar is binnen het Erasmus Medisch Centrum een team samengesteld om dit soort tumoren multi-disciplinair te behandelen. Van oudsher was al veel ervaring met de chirurgische verwijdering van de tumor, maar hier zijn in de loop van de jaren andere soorten behandelingen bijgekomen. Wij zijn tegenwoordig in staat de tumoren te bestralen, waarbij tumorgroei tot staan wordt gebracht. Deze behandeling wordt beheerst door de afdeling Radiotherapie. Het Erasmus MC is het enige centrum in Nederland dat de bloedvaten, die naar de tumor toe lopen, afsluit via minimaal invasieve technieken, zodat de tumorgrootte afneemt, voordat een operatie wordt aangevangen. Deze nieuwe techniek wordt met name gebruikt bij patienten, wiens tumor zo groot is geworden, dat opereren zonder deze techniek gevaarlijk zou zijn (samenwerking tussen de afdeling Vaatchirurgie en Interventie-Radiologie). Sommige tumoren komen in aanmerking voor een behandeling met radio-aktieve hormonale stoffen om de groei en grootte van de tumor te reduceren. Deze behandeling wordt beheerst door de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De afdeling KNO en Neurochirurgie zijn samen in staat om de allergrootste glomustumoren, die in het schedeldak zijn ingegroeid, op een kundige wijze te verwijderen. Hoewel de ingreep omvangrijk is, worden zoveel mogelijk hersenzenuwen gespaard, om de uitkomst voor de patienten te verbeteren.

De Werkgroep Glomustumoren van het Hoofd-/Halsgebied bestaat dan ook uit specialisten van verschillende disciplines: vaatchirurgie, KNO, neurochirurgie, radio-therapie, nucleaire geneeskunde, endocrinologie, radiologie, interventie-radiologie, pathologie en de klinische genetica.

 

Alle patienten met een glomustumor worden door de vaatchirurg of de KNO-arts gezien en maandelijks in het behandelteam besproken. Patienten met een glomus caroticum worden doorverwezen naar de vaatchirurg en patienten met een glomus vagale, jugulare of tympanicum worden doorverwezen naar de KNO-arts. Indien u niet zeker weet welk type glomustumor u heeft, of heeft u meerdere typen tegelijk, dan kunt u kiezen tussen een van beide specialisten.