... / ... / ... / Nieuws / Nieuwe vaatchirurgische behandeling in het...

Nieuwe vaatchirurgische behandeling in het Erasmus MC

Voor patiënten met een verwijding van de levensslagader in de borstholte is nu een minimaal invasieve behandeling mogelijk.

De eerste patiënten met een verwijding van de levensslagader in de borstholte, hebben deze nieuwe behandeling ondergaan.
Hierbij wordt via de liesslagader het aneurysma volledig behandeld.

Operatie
Deze nieuwe minimaal invasieve operatie wordt uitgevoerd bij een aneurysma bij een chronische aorta dissectie. Bij dit ziektebeeld is de aorta bloedvatwand gespleten waarna enige jaren later een aneurysma is ontstaan.

Deze behandeling wordt wereldwijd slechts in een paar ziekenhuizen uitgevoerd.

Middels een combinatie van stents en een grote "plug" wordt de bloedstroom weer in de juiste baan geleid. Hierbij staat de bloeddruk niet meer op de verwijdde bloedvatwand en is het  gevaar van scheuren verdwenen. 

Voordelen
De nieuwe operatie is een alternatief voor de grote operatie, hierbij werd zowel de borst- als buikholte geheel geopend, om de levensslagader geheel te vervangen.

Deze enorme operatie kent grote risico's, gaat gepaard met een lange ziekenhuis opname en de patiënt heeft een hele lange herstel periode.

Specialisten van de afdeling Vaatchirurgie (prof. dr. H.J.M. Verhagen en dr. S. Ten Raa) hebben de eerste patiënten met deze nieuwe techniek met succes geopereerd.

De operatie duurde slechts 3 uur en dezelfde avond konden deze patiënten alweer van een gewone maaltijd genieten. Na enige dagen opname zijn zij in uitstekende conditie naar huis ontslagen.

gepubliceerd: 9 januari 2018

Deel deze pagina: