... / ... / ... / Nieuws / Primeur in Erasmus Medisch Centrum Rotterdam:...

Primeur in Erasmus Medisch Centrum Rotterdam: een stent als ‘korte broek met afritsbare pijpen’.

Rotterdam, 07 november 2014 – Een 68-jarige patiënt met een aneurysma van de buik-aorta heeft deze week in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam als eerste in Nederland een nieuw type bloedvat-versteviging gekregen. Dit implantaat biedt aneurysma-patiënten een aanvullende keuze, als een relatief zware buik-operatie niet gewenst is.

 

Een aneurysma is een uitstulping of verwijding van een bloedvat als gevolg van een verzwakte vaatwand. Een beruchte plaats voor deze aandoening is de grote lichaamsslagader (aorta), achter in de buikholte. Zo’n verwijding van de buik-aorta wordt meestal bij toeval ontdekt omdat het ziektebeeld zelf geen klachten veroorzaakt. Echter, bij scheuring van de aorta bestaat acuut levensgevaar. Jaarlijks sterven in Nederland bijna 800 patiënten aan een opengescheurd buik-aneurysma.

 

Behandelingsopties

Een aorta-aneurysma in de buik wordt behandeld als de arts het risico aanwezig acht dat het aneurysma barst of scheurt. Er zijn twee behandelingsmethoden beschikbaar:

Beide behandelingsmethoden kennen zowel voordelen als risico’s; patiënten dienen met hun arts goed te overleggen welke methode voor hen mogelijk is en de voorkeur verdient.

-open chirurgie, waarbij het deel van het bloedvat met het aneurysma chirurgisch wordt vervangen door een synthetische prothese (graft, ofwel een nagemaakt stukje bloedvat van kunststof).
-minimaal invasieve chirurgie, waarbij via een sneetje in beide liezen een endovasculaire stentgraft wordt geplaatst (endoprothese, ofwel een synthetisch buisje, versterkt met een metalen geraamte, dat van binnenuit in het aangedane bloedvat wordt geplaatst).

Flexibele maat-aanpassing

Bij minimaal invasieve chirurgie, moet - afhankelijk van de plaats van het aneurysma in de buik en de bouw van de patiënt - een passende stent gekozen worden. De verwijding van de aorta begint vaak net onder de nier-arteriën, en er is dan voldoende lengte nodig om de stent te kunnen plaatsen. Dat moet vervolgens ook nog goed uitkomen waar de aorta splitst in de twee bekken-slagaders. Vaatchirurg professor Hence Verhagen van het Erasmus MC over het nieuwe type stentgraft, de ‘Endurant IIs’ van Medtronic: “Dit nieuwe type, gebaseerd op een veel gebruikte bestaande stent, is heel flexibel in te zetten. Het bestaat feitelijk uit drie onderdelen: een kort, breder gedeelte dat in de verwijding past, en 2 smallere buisjes die daaronder bevestigd worden conform de bouw van de bloedvaten van de patiënt. Ik vergelijk het met een mini korte broek met 2 aanritsbare pijpen van flexibele lengte! Dit systeem is voor veel patiënten passend te maken, en biedt daarom een extra keuze voor patiënten die in aanmerking komen voor de minimaal invasieve chirurgie”.

 

Bloedvat

 

Bloevat

 

Meer informatie over aneurysma:

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/hartvaatstelsel/aneurysma-van-de-buikaorta/omvang/

http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/hartvaatstelsel/aneurysma-van-de-buikaorta/ziekenhuisopnamen/