... / ... / ... / Ziektebeelden / Orgaanuitnameteam

Orgaanuitnameteam

Goede orgaanuitname: letterlijk van levensbelang

De afgelopen jaren is er een groei van het aantal patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan, terwijl het aantal orgaandonoren ondanks vele initiatieven achterblijft bij de behoefte. Het herkennen van orgaandonoren is daarom zeer belangrijk.

Voor de beoogde ontvanger op de wachtlijst is het zorgvuldig en kundig uitnemen van organen, als deze voor donatie ter beschikking komen, lettelijk van levensbelang. “Het uitnemen van zieke organen is voor veel chirurgen routinewerk, maar het zodanig uitnemen van organen, dat deze kunnen worden bewaard buiten het lichaam en later met succes weer op de bloedsomloop kunnen worden aangesloten, is een zeer specialistische operatie”, zeggen dr. Jeroen de Jonge en dr. Wojtek Polak, Transplantatie- en Orgaanuitnamechirurgen van het mobiele zelfstandig uitnameteam van het Erasmus MC.

Zelfstandig uitnameteams
Het mobiele zelfstandig uitnameteam maakt het mogelijk dat er meer orgaan- en weefseltransplantaties plaatsvinden. Uitnamechirurgie is een apart specialisme, waarin gewone ziekenhuizen niet goed kunnen voorzien. “ De operaties zijn anatomisch ingewikkeld en een gemiddeld chirurg zou met te weinig procedures in aanraking komen om een goede kwaliteit te waarborgen”,  weet Polak uit ervaring. Bovendien komt zo’n chirurgische uitname van weefsel en organen altijd onverwacht en legt het ook nog eens beslag op operatie capaciteit van een ziekenhuis. Daarom werd vijftien jaar geleden begonnen met een mobiel uitnameteam.
Inmiddels is Nederland opgedeeld in twee regio’s en heeft het ministerie van VWS er middelen voor vrijgemaakt.

Vertrouwen
Samen met collega’s uit het Leidse Universitair Medisch Centrum bedient het Erasmus MC heel West-Nederland, van Den Helder tot Terneuzen. ‘Als ons team dienst heeft, gaat er een gespecialiseerd uitnamechirurg met een collega, anesthesist, operatie assistenten en de transplantatiecoördinator naar het donorziekenhuis. Met een speciale ambulance-taxi, om geen enkele tijd te verliezen. Onder organisatorisch toezicht van de transplantatiecoördinator vindt vervolgens een gestandaardiseerde operatie plaats in het donorziekenhuis. Zo kunnen de nabestaanden erop vertrouwen, dat de organen die de overledene heeft afgestaan, in de beste handen worden uitgenomen en een maximale kans krijgen om het leven van de ontvanger te redden.