... / ... / Geneesmiddelbepalingen / Wat doet het Lab

Wat doet het Lab

Binnen het laboratorium van de apotheek worden klinisch farmacologische en toxicologische analyses uitgevoerd in biologisch materiaal van patiënten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende bepalingen:


- Identificatie en kwantificering van geneesmiddelen ter ondersteuning van de farmacotherapie met het betreffende geneesmiddel. Deze analyses hebben tot doel de toepassing van het geneesmiddel te optimaliseren. Men spreekt van Therapeutic Drug Monitoring (TDM)


- Identificatie en (semi-) kwantitatieve analyse van geneesmiddelen, verdovende middelen en andere exogene verbindingen indien er sprake is of verdenking is van een intoxicatie. Deze analyses hebben tot doel het ondersteunen van de diagnose en/of behandeling van een intoxicatie.


- Identificatie en kwantificering van geneesmiddelen ten behoeve van (klinisch) wetenschappelijk onderzoek.

De klinisch farmacologische en toxicologische analyses omvatten het identificeren en kwantificeren van geneesmiddelen, verdovende middelen en andere exogene verbindingen in patiëntmateriaal zoals bloed, plasma, serum en urine, maar ook liquor en alternatieve matrixen.
Een overzicht van deze analyses is te vinden via de Bepalingenwijzer. Deze informatie bevat onder meer een omschrijving van de te bepalen verbinding, het moment van analyse in geval van een routinematige analyse, gegevens over gewenste afname van materiaal/aanvraag en gegevens over het therapeutische gebied. Het laboratorium voert analyse uit op dalspiegels. Tenzij er een aanvraag is voor halfwaardetijd, dan wordt een topspiegel (t=1uur) en dalspiegel (t=6uur) bepaalt.

Naast bovenstaande analyses voert het laboratorium ook analyses uit voor endotoxinen. Voor meer informatie verzoeken wij u contact op te nemen met het laboratorium.

Het apotheeklaboratorium volgt bij nader gebruik van lichaamsmateriaal de Erasmus MC richtlijnen (zie folder "Wegwijs bij opname").

logo RVA