... / ... / Patiëntenzorg / Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 

Wat is het Alzheimercentrum?

Het Alzheimercentrum Erasmus MC is een expertisecentrum op het gebied van dementie voor de regio Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Het Alzheimercentrum is niet alleen bedoeld voor mensen met de ziekte van Alzheimer, maar voor alle soorten van dementie. Wij combineren in het Alzheimercentrum diagnostiek en onderzoek. Dit omdat wij vinden dat onderzoek essentieel is in het begrijpen van, en het ontwikkelen van een behandeling voor, dementie.

Waar is het Alzheimercentrum?

Het Alzheimercentrum Erasmus MC is gevestigd in het Erasmus Medisch Centrum, een academisch ziekenhuis gelegen vlak naast de Maastunnel. In het ziekenhuis bestaat een nauwe samenwerking tussen verschillende specialisten, denk hierbij aan neurologen, geriaters, neuropsychologen, radiologen, zorgconsulenten en maatschappelijk werkers.

Hoe kan ik een afspraak maken bij het Alzheimercentrum?

Om een afspraak bij ons te maken heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of behandelaar nodig. Vraagt u of zij deze brief evenals andere medische informatie naar ons op te sturen per fax of post. Het liefst ontvangen wij de verwijsbrief per fax, zodat deze snel verwerkt kan worden. Overige medische informatie (brieven van specialisten, MRI beelden etc) kunnen per post worden opgestuurd.

Voor locatiegegeven's zie afspraak maken.


Hoe ziet mijn afspraak bij het Alzheimercentrum eruit?

De diagnostiek van dementie is veelzijdig. Het stellen van een diagnose kan niet alleen op basis van een gesprek met een arts, neuroloog of geriater. Het is belangrijk dat er verschillende onderzoeken gedaan worden, die allemaal bijdragen aan de diagnostiek.

Voorafgaand aan uw bezoek aan het Alzheimercentrum, zult u een brief krijgen met de inhoud en de tijden van uw afspraak. Afhankelijk van uw klachten, kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden. Wij proberen voor uw gemak zoveel mogelijk onderzoeken op één of twee dagen te laten plaatsvinden. Hierdoor kunt u wel een vol programma hebben. Bekijk onze fotoreportage van 'een dag in het Alzheimercentrum' hier.

Wat moet ik meenemen naar mijn afspraak bij het Alzheimercentrum?

Wanneer u voor het eerst een afspraak heeft bij het Alzheimercentrum,  is het van belang dat u zich inschrijft bij de inschrijfbalie. U kunt zich melden bij de receptie van het specifieke ziekenhuis, zij verwijzen u door naar de inschrijfbalie.

Voor de inschrijving heeft u de volgende zaken nodig:

  • Een geldig identificatiebewijs
  • Een geldige verzekeringspolis/verzekeringspas

Wij willen u vragen om tijdens uw afspraak met de neuroloog of de geriater, de volgende zaken bij u te hebben:

  • Een lijstje met medicijnen die u gebruikt
  • Uw (lees-)bril

Daarnaast is het van belang dat er een persoon meekomt, die u goed kent. Dit kan uw partner, een familielid of kennis zijn. Aan deze persoon zullen ook vragen worden gesteld over hoe het met u gaat in het dagelijks leven.


Welke onderzoeken kunnen er tijdens de dagbehandeling gedaan worden?

De diagnostiek van dementie is veelzijdig. Het stellen van een diagnose kan niet alleen op basis van een gesprek met een arts, neuroloog of geriater. Het is belangrijk dat er verschillende onderzoeken gedaan worden, die allemaal bijdragen aan de diagnostiek.

Denk hierbij aan het maken van een scan van de hersenen, neuropsychologisch onderzoek waarbij wij de denkfuncties in kaart brengen, lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en eventueel het bezoeken van een zorgconsulente of maatschappelijk werkster. Alle verschillende onderzoeken hebben wij voor u opgesomd en uitgelegd onder het kopje 'diagnostische onderzoeken'.

Wanneer hoor ik de uitslagen van mijn onderzoeken?

In de week nadat alle onderzoeken afgenomen zijn, vindt er een 'multidisciplinair overleg' plaats. Dit houdt in dat alle verschillende specialisten van het Erasmus MC met elkaar rond de tafel gaan en uw casus bespreken.

Na het overleg zal de neuroloog of geriater u de uitslagen vertellen. Het kan zo zijn dat hierna nog aanvullend onderzoek gedaan moet worden. Alle verschillende onderzoeken hebben wij voor u opgesomd en uitgelegd onder het kopje 'diagnostische onderzoeken'.

Wie werken er in het Alzheimercentrum?

Op beide locaties zijn er verschillende specialisten betrokken bij de diagnostiek. Je kunt hen vinden onder het kopje 'onze medewerkers', hier kunt u foto's van onze specialisten zien en te weten komen wat hun aandachtsgebied is.

Ik beheers de Nederlandse taal niet, kan ik dan terecht bij het Alzheimercentrum?

Als u bij ons in het Alzheimercentrum komt, maar u of uw partner beheerst de Nederlandse taal niet goed, dan is het belangrijk dit van te voren aan te geven. Wij kunnen dan een afspraak maken op onze speciale migrantenpoli. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aangepast programma, met onder andere een medisch gespecialeerde tolk.