... / ... / Dementie / Wat is dementie?

Wat is dementie?

Stille AliceHet is heel normaal dat mensen meer gaan vergeten naarmate ze ouder worden. Het vergeten van afspraken, niet op een naam kunnen komen of het kwijtraken van spullen zijn klachten die vaak gehoord worden bij ouderen, zeker gedurende een stressvolle periode. Wanneer de vergeetachtigheid erger wordt en een belemmering gaat vormen in het dagelijks leven dan zou de vergeetachtigheid ook het begin van dementie kunnen zijn. Maar wat is nou eigenlijk dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende hersenaandoeningen die ervoor zorgen dat het denkvermogen afneemt en iemand steeds afhankelijker wordt van zijn of haar omgeving. Dementie wordt veroorzaakt door het verlies van zenuwcellen in de hersenen. Deze cellen zijn belangrijk voor denkfuncties als bijvoorbeeld het geheugen, de taal of de concentratie. Wanneer de cellen afsterven dan kunnen de hersenen niet meer goed functioneren en ontstaan er stoornissen in het denken. Iemand met dementie kan problemen hebben met ogenschijnlijk simpele dingen. Zo verdwaalt iemand met dementie in een bekende omgeving, weet hij niet meer hoe de magnetron of de afstandsbediening werkt en herkent hij bekenden niet meer.

Hoewel dementie vaak beschouwd wordt als ouderdomsziekte, kan dementie ook op jonge leeftijd voorkomen. Er bestaan vormen van dementie die voornamelijk ontstaan tussen het 50e en 60e levensjaar. De meest voorkomende vormen van dementie zijn de zeer bekende ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en lewy body dementie, deze ziektebeelden worden verder toegelicht onder het kopje 'vormen en behandeling'. Bij elk van deze vormen staan andere klachten en stoornissen op de voorgrond.

Niet iedereen heeft de klassieke vorm van de ziekte. Daarom kan het, voornamelijk in het beginstadium, moeilijk zijn om een diagnose te stellen. Het stellen van de goede diagnose is belangrijk zodat wij de goede medicatie kunnen geven maar ook familieleden en de persoon waar het om gaat kunnen voorlichten over wat zij kunnen verwachten. Dhr. X vertelt over het diagnostische traject van zijn vrouw:

'Omdat mijn vrouw klachten had van het geheugen en andere denkfuncties, besloten wij onze huisarts  te raadplegen. Wij hadden een artikel gelezen dat er in het Erasmus MC een afdeling bestond die extra aandacht schonk aan dementie en ook onderzoek deed. In korte tijd is er bij mijn vrouw in het Erasmus MC een serie onderzoeken en testen uitgevoerd om inzicht te krijgen in de situatie. Omdat nog niet duidelijk was wat er speelde, moesten, ter vergelijking, een half jaar later de testen en onderzoeken herhaald worden om zo het beloop van de ziekte te bekijken. Pas in een later stadium kon de correcte diagnose gesteld worden. Het wachten op een definitieve juiste bepaling van de vorm van dementie geeft spanning. Om beter voorbereid te zijn heb ik toen via internet artikelen opgezocht en uitgeplozen. Ik wilde vooral graag weten wat bekend was van allerlei verschijnselen en gedragingen bij de verschillende vormen van dementie. Bij mijn vrouw is pas na 1,5 jaar zeker geworden welke vorm van dementie bij haar in het spel was.'