... / Erasmus MC Academie / Oefenen in een simulatieomgeving

Oefenen in een simulatieomgeving

SkillsLab Erasmus MC
Vaardigheidsonderwijs speelt een belangrijke rol in de opleidingen van Erasmus MC Academie.
Het oefenen van vaardigheden in een trainingsomgeving is goed voor de competentieontwikkeling van zorgprofessionals in opleiding. In een patiëntvrije omgeving vaardigheden oefenen geeft vertrouwen voordat je de stap zet naar de (niet-)klinische omgeving.

Erasmus MC Academie heeft verschillende simulatiepoppen voor volwassenen, kinderen en baby's, beademingsapparatuur en monitors om een IC-unit voor volwassenen en kinderen te simuleren. Met deze poppen en andere fantomen worden levensreddende vaardigheden getraind alsook voorbehouden en risicovolle handelingen.

2 Studenten oefen met gipsen van medestudentGipstechnieken worden getraind in een speciaal gipslokaal.  

Voor een aantal opleidingen maken we ook gebruik van Erasmus MC SkillsLab. Erasmus MC SkillsLab heeft o.a. een functionele OK-trainingsruimte met 6 operatietafels en anesthesie apparatuur, een Human Patient Simulatieruimte en laparoscopische computersimulatoren.

In een trainingsomgeving die er uit ziet als een echte operatiekamer met echte apparatuur leer je in het SkillsLab vaardigheden als positioneren van patiënten op een OK-tafel. Onder leiding van deskundigen uit de praktijk oefen je je vaardigheden en zet je later met vertrouwen de stap naar de praktijk. 


Oefenen in het gipslokaal


De operatiekamer in het Skillslab

HPS: Human Patient Simulator
In het SkillsLab train je als aankomend anesthesie medewerker op de Human Patient Simulator (HPS). De HPS ziet eruit als een mens. Hij kan met zijn ogen knipperen, de ademhaling en hartklopping is zichtbaar en voelbaar. Aandoeningen en reacties worden levensecht gesimuleerd, bijvoorbeeld een hartinfarct, ademnood, hoge bloeddruk en zelfs een shockreactie op medicatie. Door in je opleiding te oefenen op de HPS met de trainer anesthesioloog groeit je vertrouwen in je eigen kennis en vaardigheden als je later patiënten gaat ontmoeten.


Oefenen met de Human Patient Simulator

VERT: Virtual reality in het Skillslab Radiotherapie
Virtual reality en levensecht simulatie-onderwijs in je opleiding tot radiotherapeutisch laborant? Dat is mogelijk bij Erasmus MC Academie in het Skillslab Radiotherapie.

Bij radiotherapie wordt gebruik gemaakt van ioniserende straling om tumorcellen te vernietigen. Ook gezonde cellen zijn gevoelig voor straling. Het is daarom heel belangrijk om de juiste bestralingsdosis op de juiste plek toe te dienen. De patiënt is vaak angstig, ongerust en onzeker. Bij ons train je je radiotherapeutische vaardigheden o.a. in een 3D virtuele radiotherapeutische behandelkamer. Eerst veilig oefenen zonder echte patiënten maar wel met echte patiëntencasuïstiek uit het ziekenhuis, waar je fouten mag maken en leert door je fouten te verbeteren.


VERT: Virtual reality in het Skillslab Radiotherapie

Binnen het Skillslab Radiotherapie staan 2 functionele röntgentoestellen en computers met computersoftware voor radiotherapeutische plannings- en bestralingstoepassingen. Ook is er een mouldroom voor het maken van maskers en afblokkingen die gebruikt worden tijdens de bestralingen.