... / ... / ... / Alles over CI / De operatie

De operatie

Gang van zaken rond de operatie


Voor de operatie
U wordt opgenomen op de dag van operatie op de KNO-afdeling.

De operatie
De implantatie van een cochleair implantaat vindt plaats onder narcose en duurt ongeveer 3 uur. Er wordt een snede achter de oorschelp gemaakt. Het bot achter de oorschelp wordt opengemaakt om de draad met de elektroden in het slakkenhuis te kunnen schuiven. De aangezichtszenuw, waar ook de smaakzenuw van aftakt, wordt tijdens de hele operatie met een speciaal apparaatje in de gaten gehouden, zodat de kans op beschadiging zo klein mogelijk is.

Hier vindt u een korte animatie van de operatie (youtube).

Na de operatie
Na de operatie kunt u misselijk en wat duizelig zijn. Als alles goed gaat, kunt u de dag na de operatie weer naar huis. Om de kans op een ontsteking van de wond of het implantaat te voorkomen krijgt u tijdens de operatie antibiotica toegediend. Na de operatie moet de wond genezen. Ongeveer een week na de operatie komt u terug op de polikliniek om het oorverband en de hechtingen te laten verwijderen.

U moet er rekening mee houden dat het herstel ongeveer 4 weken duurt. In die periode draagt u het uitwendige deel van de CI nog niet en geeft het implantaat dus nog geen geluid. Als u nog een hoortoestel voor het andere oor heeft, kunt u dit gewoon dragen.

Risico’s
Aan de implantatie van een cochleair implantaat is een kleine kans op risico’s verbonden:
- Beschadiging van de aangezichtszenuw. Deze zenuw bestuurt het ooglid, de mond en het voorhoofd. De kans op beschadiging wordt geschat op minder dan 1%.
- Beschadiging van de smaakzenuw. Dit kan een zoute smaak of een metaalsmaak op de zijkant van de tong veroorzaken. Deze kans wordt geschat op ongeveer 4%.
- Verstoring van het evenwicht. Dit is doorgaans een tijdelijke klacht, hoewel deze bij sommige patiënten langer kan aanhouden. Deze kans is moeilijk in te schatten.
- Hersenvliesontsteking. De indruk bestaat dat mensen met een CI een iets verhoogde kans hebben op hersenvliesontsteking (meningitis) hebben. Daarom wordt u geadviseerd om zich voorafgaand aan de implantatie te laten inenten.
- Wondinfectie: in zeldzame gevallen treedt een ontsteking van het wondgebied op. Om deze reden krijgt elke patiënt direct voorafgaand aan de operatie eenmalig antibiotica toegediend.
- Problemen van technische aard. Hoewel alle cochleaire implantaten onder zeer strikte omstandigheden gefabriceerd worden en voldoen aan allerlei kwaliteitseisen, is er in de loop der tijd een kleine kans op een technisch mankement aan het implantaat.

U krijgt een schema met de data en tijden van de afregelingen thuisgestuurd.
Ongeveer drie tot zes weken na de operatie wordt de CI voor het eerst aangesloten. Er wordt dan ook direct met de hoorrevalidatie gestart.