... / ... / ... / Alles over CI / Een CI, wat is dat?

Een CI, wat is dat?

Een CI bestaat uit twee delen; het inwendige deel en het uitwendige deel.
Het inwendige deel bestaat uit 2 onderdelen:
- Een klein plat doosje dat wordt geplaatst achter het oor in het bot van de schedel. In het doosje zit een chip, die ervoor zorgt dat de signalen naar de elektroden worden gestuurd. Deze signalen komen binnen via de ontvangstspoel. In het midden hiervan bevindt zich een magneet die de uitwendige zendspoel op zijn plaats houdt.
- Een dun siliconen draadje waarop zich elektrische contactpuntjes (elektroden) bevinden. Deze draad wordt in het slakkenhuis geplaatst. De elektroden zorgen voor het opwekken van de stroomstootjes in de gehoorzenuw.


Het inwendige deel van de CI


Het uitwendige deel is onder te verdelen in:
- Een "oorhanger" (ook wel processor genoemd) die lijkt op een groot hoortoestel. Hierin bevindt zich de microfoon en elektronica die het geluid geschikt maakt om over te sturen naar het inwendige deel.
- De zendspoel. Dit kan er uit zien als een schijfje of een wieltje en bevat een magneet om de spoel op zijn plaats op de ontvangstspoel te houden. De zendspoel stuurt de signalen door de huid naar het inwendige deel.
- Een snoertje waarmee de onderdelen met elkaar verbonden zijn. 
                     

Werking van een CI
Een CI zet geluid om in kleine stroomstootjes en brengt deze direct over op de gehoorzenuw. Via de zenuw komt de informatie in de hersenen. Vervolgens wordt het geluid gehoord. De bewerkingen in de processor van het uitwendige deel van een CI vervangen dus de bewerkingen van het geluid in het slakkenhuis. Op deze manier wordt het gebrek aan functie in de haarcellen (zenuwcellen) opgeheven. Helaas is de geluidskwaliteit van een CI altijd minder dan van een normaal horend oor omdat enkele elektrodes niet hetzelfde kunnen bereiken als duizenden haarcellen zoals aanwezig in een goedhorend oor.