... / ... / Jongeren / Wat is anorexia nervosa?

Wat is anorexia nervosa?

Op deze pagina vind je meer informatie over anorexia nervosa

Wat is anorexia nervosa?
Anorexia nervosa is een psychiatrische stoornis waarbij jongeren een angst hebben om aan te komen, vaak het gevoel hebben dik te zijn en zichzelf ook zo zien. Eten en drinken gaan niet meer vanzelf. Elk eetmoment geeft spanning. Afvallen geeft rust en jongeren met anorexia nervosa eten en/of drinken dan ook te weinig. Anorexia nervosa kan een levensbedreigende ziekte worden wanneer het afvallen niet stopt en het lichaam te weinig voedingsstoffen binnen krijgt om te kunnen functioneren. 

  optie1

Hoe vaak komt anorexia nervosa voor?
Anorexia nervosa komt vooral bij meisjes en jonge vrouwen voor. In Nederland zijn er ongeveer 5500 jonge vrouwen met anorexia nervosa

Hoe wordt anorexia nervosa behandeld?
Nadat er anorexia nervosa is vastgesteld bij een jongere, wordt behandeling zo snel mogelijk opgestart. Vaak is dit een combinatie van afspraken bij de kinderarts om de lichamelijk gezondheid in de gaten te houden en afspraken bij een psychotherapeut, psycholoog en/of kinder- en jeugdpsychiater waarbij aandacht wordt besteed aan het niet durven eten en drinken.

Waarom is onderzoek nodig?
Anorexia nervosa heeft een grote impact op het leven van een jongere en zijn/haar gezin. Het functioneren wordt op verschillende gebieden beperkt. De lichamelijke gezondheid van jongeren met anorexia nervosa loopt gevaar. Om ervoor te zorgen dat het lichaam niet zó ziek wordt dat het niet meer kan functioneren, is controle bij de kinderarts heel belangrijk. De lichamelijke problemen en de gedachten en gevoelens die anorexia nervosa met zich meebrengen  zorgen er soms ook voor dat het niet meer lukt op school of op het werk goed te functioneren. Ook zien we dat jongeren met anorexia nervosa zich vaak terugtrekken, dat vriendschappen verwateren of stuk lopen en communicatie tussen gezinsleden soms lastig is. Onderzoek naar anorexia nervosa richt zich op het onderzoeken van redenen waarom sommige jongeren wel anorexia krijgen en anderen niet. Ook wordt er onderzoek gedaan naar manieren waarop anorexia nervosa het beste behandeld kan worden. Opvallend is dat sommige jongeren met anorexia nervosa vrij snel opknappen wanneer zij behandeld worden, terwijl anderen –met dezelfde behandeling - jarenlang ziek zijn. Waarom dit zo is weten we niet. Zoals je ziet is er nog veel onduidelijk over het ontstaan van anorexia nervosa, waarom anorexia nervosa bij sommige jongeren langer duurt dan bij anderen en hoe we deze ziekte het beste kunnen behandelen. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.