Radiodiagnostisch laborant

Als radiodiagnostisch laborant voer je verschillende diagnostische onderzoeken uit met behulp van röntgenstraling, geluidsgolven of magnetisme

Als radiodiagnostisch laborant voer je verschillende diagnostische onderzoeken uit met behulp van röntgenstraling, geluidsgolven of magnetisme. Naast het instellen en bedienen van de apparatuur houd je je bezig met het voorlichten van de patiënt en bereid je de patiënt voor op het onderzoek.

De opleiding
Tijdens de opleiding leer je werken met de meest voorkomende medisch beeldvormende technieken, waaronder CT- en MRI scans. Daarnaast worden de juiste handvatten aangeboden wat betreft patiëntenbejegening en stralendeskundigheid. Na het succesvol beëindigen van de opleiding ben je in staat zelfstandig radiologische onderzoeken te verrichten en de radioloog bij onderzoeken te assisteren.

Wij leiden op volgens de duale HBO-opleiding Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken (MBRT), waarbij het theoretisch gedeelte wordt verzorgd door de Hogeschool InHolland in Haarlem. Het praktijkgedeelte volg je op de afdeling Radiologie. Verder loop je gedurende de opleiding een stage op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en/of de afdeling Radiotherapie. De opleiding duurt vier jaar. In de opleiding staat competentiegericht leren centraal.

Werkomgeving
Het Erasmus MC heeft de grootste afdeling Radiologie van Nederland. Wat de afdeling bijzonder maakt is het academische karakter, met veel aandacht voor patiënt, onderzoek en onderwijs. De afdeling Radiologie werkt vanuit drie locaties in Rotterdam: Erasmus MC (centrumlocatie), Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum.

Toelatingseisen
De basis voor de opleiding is een VWO-, HAVO-, MBO (niveau 4) of gelijkwaardig diploma met het profiel Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid waarbij de vakken natuur- en wiskunde vereist zijn. Goede communicatie met patiënten, maar ook met andere zorgverleners vind je belangrijk. Je hebt interesse in vakken als biologie, anatomie en natuurkunde en bent nieuwsgierig naar de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor de aanstelling.

Arbeidsvoorwaarden
Het salaris en de arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (UMC). Zo bieden wij onder andere een eindejaarsuitkering van 8,3%, een individueel reiskostenbudget en persoonlijk budget voor ontwikkeling.

Inlichtingen
Meer weten over deze functie? Lees waarom Thomas Brand, leerling-radiodiagnostich laborant, heeft gekozen voor werken en leren bij het Erasmus MC.

Voor meer informatie over de opleiding kun je een e-mail sturen naar: laborantenopleiding.radiologie@erasmusmc.nl.

Solliciteren
In de vacaturebank van Erasmus MC worden alle actuele vacatures gepubliceerd. Op het moment dat er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, kun je hierop solliciteren via de vacaturebank.

Erasmus MC opleiding leerling-radiodiagnostisch laborant