De naam Dijkzigt

Het Dijkzigt-ziekenhuis ontleent zijn naam aan de gelijknamige villa van de familie Van Hoboken: Villa Dijkzigt. Villa Dijkzigt is een Rijksmonument uit 1852 dat in 1995 werd uitgebreid met een modern glazen paviljoen.

Groene oase
De villa werd gebouwd door J.F. Metzelaar in opdracht van de familie Van Hoboken. Deze familie bezat een landgoed, 'Het Land van Hoboken', net buiten de stadsdriehoek, en wilde daar een buitenhuis. Ook toen de stad om haar heen bleef groeien, bleef de familie Van Hoboken 'het ongestoorde genot van deze landelijke omgeving verkiezen boven exploitatie'. Het Land van Hoboken was hierdoor lang een merkwaardige groene oase in een groeiende en jachtende stad.


Villa Dijkzigt, circa 1870 (Foto: Gemeentearchief Rotterdam) 

Museumpark
Toen de landsheer Anthonie van Hoboken in 1924 stierf, kocht de Gemeente Rotterdam de grond en de villa van de erfgenamen, en besloot het gebied groen te houden door er een museumpark van te maken. In 1928 werd aan de rand van het park begonnen met de bouw van Museum Boymans.

In verval
In 1953 besloot de gemeente een gedeelte van het landgoed te gebruiken voor een nieuw te vestigen gemeenteziekenhuis, het Dijkzigt-ziekenhuis, genoemd naar de villa. Villa Dijkzigt zelf werd in gebruik genomen door de Volksuniversiteit Rotterdam die er omstreeks 1930 een 'filmzaal' aan bouwde. De filmzaal was een onooglijk bouwsel dat afbreuk deed aan de schoonheid van de villa. Ook het eens zo fraaie interieur verloor veel van zijn oorspronkelijke details. Omstreeks 1984 ging de Volksuniversiteit failliet en Villa Dijkzigt (en het omliggende park met het 'openluchttheater') raakte steeds meer in verval. De villa werd slechts bewoond door een 'huisbewaarder' en een groot aantal katten.

(Bron: Natuurmuseum Rotterdam, www.nmr.nl)