'Plus' van Achmea

Ziektekostenverzekeraar Achmea heeft het Erasmus MC 10 maart het Pluscertificaat Patiëntenervaringen toegekend.

De verzekeraar verleent dit kwaliteitskeurmerk als instellingen de CQ-index gebruiken.

Achmea PluscertificatiePijnbestrijding
Deze index meet allerlei aspecten van de zorg, zoals de bejegening door artsen en verpleegkundigen, de snelheid van behandeling, voldoende pijnbestrijding en het ervaren resultaat van de behandeling.

Voorwaarde
Meten alleen is niet genoeg. Volgens Achmea verbetert het Erasmus MC z'n zorg ook met behulp van de patiëntenervaringen. Dat is een voorwaarde om de 'Plus' toegewezen te krijgen.

Opname, ontslag
Prof. Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van het Erasmus MC, is blij met de erkennning. Hij noemt als voorbeelden van ingezette verbeteringen: “Onze patiënten gaven aan dat de informatie die ze krijgen bij hun opname beter kan, en ook bij hun ontslag. Dat geldt eveneens voor de uitleg van de voorgeschreven medicatie. Met die punten zijn we aan de slag.”

Erbij betrekken
Hij vervolgt: “Verder gaan we de patiënten meer betrekken bij hun behandeling, en beter gebruikmaken van alle ervaringen die iemand heeft opgedaan met zijn aandoening. Waar we trots op zijn, zijn hoge rapportcijfers die we bij een ander onderzoek kregen voor bejegening en communicatie. En vooral op het Pluscertificaat van Achmea, natuurlijk.”

Negentien van de circa honderd ziekenhuizen in Nederland hebben zo'n certificaat.

gepubliceerd: 13 maart 2014.

Deel deze pagina: