Flebo-lymfologie

De leer van de aderen en lymfevaten.

De flebo-lymfologie vormt een apart onderdeel binnen de dermatologie. Het betreft de leer van de aderen (venen) en lymfevaten. Bij sommige mensen zijn afwijkingen duidelijk zichtbaar, zoals wanneer er sprake is van spataderen. Bij anderen wordt verder onderzoek geadviseerd in verband met huidafwijkingen of klachten, die mogelijk het gevolg zijn van problemen in de aderen of lymfevaten. Denk hierbij aan een moe gevoel in de benen, opgezette benen, of een zweer aan het onderbeen (een zogenoemd 'open been').

Op de flebologische spreekuren worden patiënten onderzocht waarbij een vermoeden bestaat van problemen op dit gebied. Het ulcus-spreekuur is speciaal bedoeld voor mensen met een 'open been'.

Als u voor het eerst op een van deze spreekuren komt, worden nog enkele aanvullende vragen gesteld. Daarna wordt een Duplex-onderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van echo en Doppler, zodat de bloeddoorstroming beoordeeld kan worden in het afvoerende deel van het bloedvaatstelsel in de benen. Bij dit onderzoek moet u ongeveer 15 minuten staan. De arts zal in uw benen knijpen om de bloedstroom zichtbaar te maken op het beeldscherm. Verder is het onderzoek niet belastend. De uitslag van dit onderzoek wordt direct na afloop met u besproken.

Op deze website vindt u diverse patientenfolders met informatie (het aanmeten van) therapeutisch-elastische kousen en over behandelingsmogelijkheden op onze afdeling (endoveneuze lasertherapie, radiofrequente ablatie, ambulante flebectomie volgens Muller, (echogeleide) sclerocompressietherapie, NE-Yag-lasertherapie, (pneumatische) compressie bij oedeem).

Lopende onderzoeken: