Sella-spreekuur

Spreekuur voor (huid)klachten in het 'zwembroekgebied'

Het sella-spreekuur is bedoeld voor (huid)klachten die zich voordoen in het ‘zwembroekgebied’, het gebied rond anus, penis en vagina. Deze klachten kunnen bestaan uit jeuk, pijnlijke kloofjes, huidverkleuringen of bloedverlies. Na verwijzing via de huisarts of een medisch specialist kan iemand een afspraak maken op dit spreekuur. Wij vragen u vriendelijk om altijd een verwijsbrief mee te brengen tijdens uw eerste afspraak.

Tijdens het sella-spreekuur stelt de arts u vragen over uw klachten en over bijvoorbeeld uw ontlastingpatroon of menstruatie. Ook andere onderwerpen als allergieën, eerdere behandelingen, seksueel contact en door u gebruikte geneesmiddelen komen aan bod.

Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw onderlichaam te ontbloten en plaats te nemen in een onderzoeksstoel die gekanteld kan worden en in de hoogte verstelbaar is. Vervolgens onderzoekt de arts uw onderlichaam. Soms doet de arts met behulp van een proctoscoop of een speculum - wanneer daartoe aanleiding is - verder onderzoek. Een proctoscoop is een kort ‘kijkbuisje’ bedoeld voor onderzoek van de anus en een speculum is een eendenbektang. In een enkel geval kan het nodig zijn dat de arts een klein stukje huid voor aanvullend onderzoek afneemt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Zodra er een diagnose is gesteld, krijgt u hierover informatie en adviezen. Meestal kan de arts u direct behandelen of een behandeling met een crème of zalf meegeven voor thuis.
Het is niet nodig om laxeermiddelen te gebruiken vóór het bezoek aan het spreekuur. 


Voorbeelden van huidziekten waarvoor u op het sella-spreekuur terecht kunt:


Afspraken
Een afspraak maken voor het sella-spreekuur kan telefonisch op werkdagen via 010-4043417. Het spreekuur is uitsluitend op woensdagmiddag.
In overleg met de Minister van VWS is een wegblijftarief voor ziekenhuizen vastgesteld. Wanneer u zonder opgaaf van redenen op de afgesproken tijd niet aanwezig bent, zal bij u een bedrag van € 43,30 in rekening worden gebracht. Deze nota kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Bezoekadres
Vanwege nauwe samenwerking tussen het Erasmus MC en het Havenziekenhuis Rotterdam vindt het sella-spreekuur plaats op de polikliniek Dermatologie van het Havenziekenhuis. Het bezoekadres is:

Havenziekenhuis Rotterdam
Locatie Buitenhaven
Haringvliet 72
3011 TG Rotterdam

Bij binnenkomst kunt u zich inschrijven bij de meldbalie op de begane grond. Wilt u zo vriendelijk zijn hiervoor een kwartier eerder te arriveren dan de daadwerkelijke afspraak. Na de inschrijving kunt u zich melden bij de balie Dermatologie op de derde verdieping.

Vragen
Wanneer u een vraag heeft over het sella-spreekuur, kunt u een e-mail sturen met deze vraag naar sella@erasmusmc.nl. Dit e-mailadres is niet bedoeld voor het maken of afzeggen van afspraken.