ECMO, informatie voor ouders

ECMO, informatie voor ouders

Wij willen u u hier basisinformatie geven over ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie). Deze informatie is bedoeld als aanvulling op gesprekken van ouders met intensivisten (artsen gespecialiseerd in intensive care) en verpleegkundigen. Verpleegkundigen die de ECMO patiënten verzorgen zullen altijd bereid zijn ouders informatie te geven over hun kind. Ouders krijgen een informatieboekje over de afdeling IC Kinderen en over de ECMO behandeling.

Kinderen die voor de ECMO behandeling in aanmerking komen zijn ernstig ziek. Het grootste probleem is dat de longen en/of het hart niet goed functioneren en de standaard beademing en therapie niet meer helpt. De ECMO kan dan tijdelijk uitkomst bieden. Door de hart-longmachine kunnen de longen en/of het hart rust krijgen om te genezen. 

Onderwerpen 
Wat is ECMO?
Waarom een ECMO behandeling?
Hoe werkt ECMO?
Uw kind aan ECMO en van ECMO
Complicaties
Follow up
Begrippenlijst

Verpleegkundige informatie

De ECMO verpleegkundigen hebben na de kinder-IC opleiding de ECMO cursus gevolgd. Dit is een 3-daagse cursus. Na deze cursus werken de verpleegkundigen 10 diensten samen met een senior ECMO verpleegkundige voordat zij zelfstandig een ECMO-patiënt mogen verzorgen. 

Verpleegkundig ECMO coördinatoren
Addie Koole (ecmo.sophia@erasmusmc.nl)
Miranda van Bommel- van Doorn  (ecmo.sophia@erasmusmc.nl)

Medisch ECMO coördinator
Robert Jan Houmes (r.houmes@erasmusmc.nl)